sâmbătă, 21 august 2010

Rusia: Afirmaţiile lui Băsescu faţă de Moldova trădează eşecul spionului român

Ministerul rus de Externe cataloghează declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu cu privire la redobândirea integrităţii teritoriale a R. Moldova drept o exagerare propagandistică, care maschează iritarea faţă de eşecul spionului român prins la Moscova.

"A exagera tema 'ocupaţiei ruseşti' poate servi unei serii întregi de scopuri propagandistice, chiar şi aceluia de a pretinde că eşti apărătorul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei. Totodată, poţi să-şi manifeşti astfel iritarea faţă de situaţia jenantă a spionului român prins zilele trecute că strângea la Moscova informaţii secrete", a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko.

MAE rus a postat reacţia pe site-ul ministerului la secţiunea unde sunt transmise de obicei comunicatele de presă.

Joi, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Iaşi, în prezenţa premierului moldovean Vlad Filat, că integritatea teritorială a Moldovei este ameninţată prin ocuparea unei părţi a teritoriului său.

"România are interesul ca Republica Moldova să-şi redobândească integritatea teritorială, iar interesul nostru este legat de lucrurile în care credem. Credem că niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu", a afirmat şeful statului român.

Purtătorului de cuvânt al MAE rus a răspuns că pe teritoriul Transnistriei este prezent Grupului Operaţional al Forţelor Ruse, care acţionează ca o misiune de menţinere a păcii. "El se află acolo în virtutea unui acord referitor la principiile unei reglementări paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Moldovei, semnat la 21 iunie 1992. Sarcina misiunii de menţinere a păcii este asigurarea
stabilităţii regionale necesare rezolvării problemei
", a spus Nesterenko, ca un răspuns adresat unui jurnalist rus care a vrut să afle reacţia ministerului cu privire la afirmaţiile lui Traian Băsescu.

"Cheia pentru a ajunge la aceasta este obţinerea de progrese în negocierile în formula 5 plus
2 (Rusia, Ucraina, OSCE negociatori, UE şi SUA observatori şi părţile implicate - n.r.), stabilită pentru a face posibile prin mijloace politice compromisul în legătură cu viitorul statut al Transnistriei şi garantarea lui", a subliniat oficialul rus.

Negocierile sunt însă blocate de mai bine de doi ani, iar Tiraspolul refuză reluarea lor, mai ales după instalarea la Chişinău a unei conduceri prooccidentale. Transnistria cere să fie tratată de pe poziţii de egalitate cu R. Moldova.

Nesterenko a mai spus, în răspunsul dat jurnalistului, că întrebarea privind scopul unor asemenea insinuări inamicale trebuie adresată, de fapt, "celor care le fac".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu