miercuri, 25 august 2010

Miliardarul George Soros sare în apărarea romilor

Măsurile luate de Franţa în acest moment împotriva romilor riscă să încalce dreptul francez şi european", susţine miliardarul american George Soros, într-un comunicat publicat de AFP.
George Soros, preşedintele Institutului pentru o societate deschisăSursa: Reuters

Soros le cere autorităţilor de la Paris să pună capăt expulzării romilor şi îi Uniunii Eurpene să întocmească un plan de integrare a romilor, ţinând cont de amploarea problemelor care afectează această minoritate.

"Bărbaţii, femeile şi copiii în Europa nu pot fi expulzaţi din cauza originii lor etnice fără un proces care să determine dacă au comis sau nu infracţiuni", se mai arată în comunicatul miliardarului.

Plan pentru integarea romilor

Potrivit ministrului francez pe probleme de imigraţie, Eric Besson, aproximativ 635 de romi au fost repatriaţi în România şi Bulgaria după 28 iulie, în cadrul unuei proceduri botezate "reîntoarcere voluntară". Primele loturi de romi au ajuns în ţară săptămâna trecută.

George Soros, care este preşedintele unei fundaţii implicată în susţinerea comunităţii de romi din Europa de Est, recunoaşte însă că Franţa a procedat corect apelând la ajutorul autorităţilor din statele de origine, România şi Bulgaria.

Totuşi, "amploarea problemelor necesită un vast şi eficient plan de integrare a romilor la nivelul Uniunii Europene", precizează Soros.

Miliardarul atrage atenţia că ar trebui investiţi mai mulţi bani din fonduri europene pentru educaţia copiilor romi.

"Europenii nu-şi pot permite să piardă o nouă generaţie de romi. Potrivit estimărilor, în 2015 un sfert din angajaţi din Ungaria vor fi romi", notează Soros, care este născut la Budapesta.

Fundaţia Soros (Open Society) a investit aproape 150 de milioane de dolari în programe de integrare a romilor în Europa de Est.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu