marți, 24 august 2010

Boc cere opoziţiei să sprijine adoptarea legii ANI

Primul-ministru Emil Boc a acuzat partidele de opoziţie că încearcă să boicoteze adoptarea noii legi ANI şi a susţinut că în coaliţie există un consens în ceea ce priveşte susţinerea pentru acest act normativ, potrivit Newsin.

Boc a spus că Agenţia Naţională de Integritate este o obligaţie a României asumată prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, fapt pentru care partidele politice ar trebui să dea dovadă de responsabilitate şi să sprijine adoptarea legii revizuite a ANI. "Aş vrea să înţeleagă toată clasa politică, legea ANI reprezintă nu doar o obligaţie a unui partid sau a unui guvern, este obligaţia României care atunci când s-a integrat în UE şi-a luat anumite angajamente. De aceea, fac un apel la responsabilitatea tuturor politicienilor (...) să nu se ascundă în spatele uşilor capitonate şi să răspundă nevoii românilor de transparenţă cu privire la declararea averilor demnitarilor, iar pe de altă parte, să fie solidari cu România pentru că aici este vorba de soarta ţării", a declarat Emil Boc, luni seara.

Preşedintele PDL a afirmat că subiectul acestei legi a fost abordat şi în cadrul reuniunii de luni a liderilor coaliţiei de guvernământ convenindu-se susţinerea legii. "În coaliţie nu sunt probleme
. Am discutat dimineaţă acest subiect, dar prin faptul că această lege se pare
că se doreşte a fi boicotată de PSD şi de alte partide din opoziţie, cred că ar trebui să ne dea de gândit nouă ca ţară şi ca politicieni", a apreciat Boc.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa BPN, că senatorii partidului vor asigura cvorumul necesar pentru şedinţa Senatului de marţi, însă se vor abţine de la votul asupra Legii Agenţiei Naţionale de Integritate.

"Ne vom abţine de la vot, dacă coaliţia de guvernare are majoritatea necesară, să îşi treacă legea, noi vom asigura cvorumul, dar nu vom vota, atât timp cât Guvernul României, poate fiind în vacanţă sau din lipsă de competenţă, nu a fost capabil să vină cu un proiect de act normativ care să respecte şi cerinţele Comisiei Europene şi deciziile Curţii Constituţionale", a afirmat el.

Întrebat cum comentează decizia senatorului UDMR Frunda Gyorgy de a nu participa la şedinţa Senatului în care se va dezbate legea, Boc a răspuns: "Nu ştiu agenda domnului Frunda, dar pot să vă spun că în coaliţie nu a existat niciun fel de obiecţie cu privire la promovarea legii ANI, aşa cum a fost adoptată de Camera Deputaţilor, înaintată de către Guvern."

Plenul Senatului se reuneşte, marţi, în sesiune extraordinară, cel mai important punct de pe ordinea de zi, care include proiecte privitoare la descentralizare şi la taxe şi impozite, fiind cel legat de votarea Legii ANI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu