sâmbătă, 21 august 2010

Finanţistul care a dărâmat lira sterlină se retrage din cauza stresului

Stanley Druckenmiller a făcut un miliard de dolari pentru George Soros în 1992, când pariind masiv împotriva lirei sterline a forţ devalorizarea monedei naţionale a Marii Britanii şi i-a cauzat retragerea din European Exchange Rate în ziua ce a rămas în istorie drept Miercurea Neagră. Rechinul financiar
şi-a anunţat acum retragerea dând vina pe stresul provocat de criza economică.

Decizia lui Druckenmiller de-a închide fondul de hedging Duquesne Capital Management
pe care îl conduce şi de a se retrage din afaceri ar fi fost greu de anticipat. În cei 30 de ani ai carierei sale, Druckenmiller nu a avut niciodată un bilanţ anual pe pierdere. Din contră, Duquesne, care manageriază active în valoare de 12 miliarde de dolari în prezent, a avut mereu o rată de creştere de 30%.

Criza economică, stresul şi performanţa ceva mai slabă de anul trecut l-au făcut să renunţe. Cel puţin aşa spune Druckenmiller într-o scrisoare adresată clienţilor companiei
sale şi scrisă pe un ton neobişnuit de candid pentru un finanţist.

"Poate vă amintiţi că am ales să părăsesc Soros Fund Management în urmă cu 10 ani pentru că administrarea
unui capital enorm avea efecte notabile asupra capacităţii mele de a performa, ca şi asupra sănătăţii mele", a scris Druckenmiller celor 100 de clienţi ai săi, potrivit BBC. "Din păcate, pe măsură de Duquesne a crescut, aceşti factori au ieşit din nou la iveală".

"Timp de 30 de ani am fost responsabil cu administrarea banilor clienţilor şi a fost o bucurie pentru mine, dar la un moment dat trebuie să merg mai departe", a spus Druckenmiller apoi, într-un interviu pentru Bloomberg.

Ce i-o fi cauzat o aşa depresie lui Stanley Druckenmiller cât să-l facă să “iasă la pensie” şa vârsta de 57 de ani? Din spusele lui, faptul că se simte frustrat de incapacitatea de-a ţine fondul pe aceeaşi rată de creştere ca până acum. La jumătatea lui 2010, fondul a înregistrat o scădere de 5%, prima din istoria de 26 de ani. În 2008, anul cel nefast când fondurile de investiţii înregistrau pierderi de 20%, Duquesne raporta profit de 19%. În 2009, când trendul s-a inversat şi fondurile au crescut cu 20%, compania lui Druckenmiller a crescut cu doar 10%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu