marți, 24 august 2010

În agricultură mocneşte latent revolta

Situaţia din agricultura românească este de ani de zile un subiect care aduce mari nemulţumiri reprezentanţilor sectorului de profil.
Potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, se pare
că în acest moment mocneşte latent o stare de revoltă pe care o vom vedea manifestându-se în perioada următoare printr-o nouă serie de proteste. "În agricultură mocneşte latent revolta. Dacă până acum agricultorii au avut foarte multă treabă să adune de pe câmp recoltele, când vor termina, vor ieşi cu siguranţă în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirile care s-au strâns până acum'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Costel Olteanu.
Preşedintele UNPCPR a atras atenţia că agricultorii sunt nemulţumiţi de faptul că sectorul este subfinanţat, de întârzierile cu care primesc subvenţiile, precum şi de lipsa de comunicare cu echipa
ministerială, la toate acestea adăugându-se o serie de alte probleme.
"Sunt foarte multe zone în care există restanţe din 2009 la subvenţiile pe suprafaţă, ceea ce creează foarte mari probleme. În aceste condiţii, cei din sectorul vegetal se vor găsi în imposibilitatea de a înfiinţa noi culturi în 2011, astfel că riscăm ca suprafaţa cultivată să fie mult mai mică decât cea de anul acesta'', a explicat Olteanu.

"Relaţia cu băncile este încă greoaie''

O altă problemă
adusă în discuţie de către acestea se referă la relaţia agricultorilor cu băncile, în condiţiile în care accesul la finanţare este din ce în ce mai dificil. "Relaţia cu băncile este încă greoaie. Acestea sunt reticente în a sprijini sectorul agricol pentru că o astfel de producţie este imprevizibilă şi depinde de foarte mulţi factori externi. În plus
, băncile ştiu că fermierii nu primesc la timp subvenţiile, astfel că şi capacitatea acestora de a rambursa un credit este mai scăzută'', ne-a mai spus Olteanu.

Pâinea s-ar putea scumpi cu 15%

În ceea ce priveşte situaţia de anul acesta a recoltei de cereale, preşedintele UNPCPR a atras atenţia asupra faptului că deşi nu au fost prezentate încă datele oficiale, recolta de anul acesta de grâu este mai slabă decât cea de anul trecut cu aproximativ 10-11%, iar calitatea este mai slabă cu 30%. "Din date neoficiale, există însă grâu panificabil suficient pentru a acoperi producţia de pâine până la recolta următoare. Ceea ce se va importa va fi pentru îmbunătăţirea calităţii grâului românesc şi în acest caz problema va fi preţul la care vom importa, dat fiind faptul că preţul grâului a crescut foarte mult în ultima perioadă'', a menţionat Olteanu.
Mai mult, acesta a precizat că dacă în perioada următoare preţul pâinii va creşte, acesta se va datora dublării preţului grâului pe piaţa mondială. "În acest moment estimez o scumpire a pâinii în perioada următoare cu 15%'', a menţionat Olteanu.
Referitor la celelalte culturi, Olteanu ne-a mai spus că "la floarea-soarelui, deşi recolta este abia la început, aceasta este una bună, iar la porumb se aşteaptă o recoltă mult mai bună decât anul trecut'', ceea ce "va scădea presiunea pe grâul pentru furaj''.

Ministrul Agriculturii, mulţumit de obiectivele stabilite

În ciuda nemulţumirilor agricultorilor, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat, ieri, că se autoevaluează pozitiv din punct de vedere al atingerii obiectivelor stabilite prin programul de guvernare şi a celor propuse de preşedintele Traian Băsescu. "Eu cred că pe obiectivele stabilite prin programul de guvernare, dar şi din punct de vedere al obiectivelor stabilite de preşedintele Traian Băsescu, mă pot autoevalua pozitiv", a spus Dumitru.
Acesta a adăugat că printre reuşitele sale ca ministru se numără plata la timp, pentru prima oară de când România este membru UE, a schemelor pe suprafaţă.
"Suntem singurul minister economic care a achitat 97% din plata datoriilor restante. Şi din punct de vedere al creşterii transparenţei decizionale am făcut nişte paşi importanţi", a afirmat ministrul Agriculturii.
Acesta spunea recent că nu ştie dacă va fi înlocuit în toamnă, dar dacă se va ţine cont de evaluările care vor avea la bază restructurările din instituţie, absorbţia de fonduri europene şi programul legislativ nu are motive să se teamă. "Dacă iau acestea trei, n-am motive să mă tem, pentru că n-am nicio problemă. Probabil că vor mai fi şi criterii politice de care se va ţine cont la o eventuală remaniere, dar eu nu le ştiu", a afirmat Dumitru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu