marți, 24 august 2010

Codul Fiscal şi TVA, la schimb pentru legea ANI: ''jocuri pe nervii economiei

Oamenii de afaceri au ajuns să nu se mai plângă de nivelul fiscalităţii, ci de mult prea desele modificări ale Codului Fiscal, care le dau peste cap toate planurile şi acuză politicienii că se joacă cu economia. afectată serios de criză.

Surse politicie au declarat pentru evz.ro că PNL condiţionează trecerea legii ANI de modificarea Codului Fiscal, respectiv revenirea la o cotă de 19% la TVA şi de plafonarea TVA la construcţii la 5% şi la 9% pentru alimente. Ultimele schimbări în domeniul fiscal au fost operate în luna iulie. În acest context, oamenii de afaceri nu mai pot decât să spere că jocurile politice nu vor avea efecte dezastruoase asupra economiei.


''Codul Fiscal a ajuns un fel de hârtie igienică'', ne-a declarat secretarul general
al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan, care a adăugat că eventualele modificări ale fiscalităţi cerute de PNL nu sunt altceva decât ''jocuri
politice pe nervii economiei româneşti. Parlamentarii ar trebui să vadă ce se întâmplă cu legea responsabilităţii fiscale, care ar fi obligat Guvernul să prezinte o proiecţie bugetară pe trei ani pe 30 mai 2010. Astfel, eram siguri că în acest interval fiscalitatea nu ar fi fost schimbată. Aşa, am fi avut şi noi o perioadă de stabilitate''.

Reprezentanţii PDL susţin că reducerea
TVA nu este o măsură sustenabilă în prezent. Şi în timpul guvernării Tăriceanu s-a propus micşorarea TVA la alimente la 5-9%, însă măsura nu a fost aprobată.

Cristian Pîrvan spune că, în prezent, oamenii de afaceri nu se mai tem la fel de mult de nivelul fiscalităţii pe cât de mult se tem de desele modificări.

“S-au făcut studii şi în Franţa şi în alte state, unde i-au întrebat pe directorii de multinaţionale care sunt problemele cu care se confruntă şi ei au arătat că cea mai mare problemă o reprezintă predictibilitatea, necesară pentru a-ţi face un plan. Nivelul fiscalităţii este important, însă instabilitatea este îngrozitoare”, apreciază secretarul AOAR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu