marți, 24 august 2010

Guvernul propune majorarea salariilor cu până la 20% în 2011

Reprezentanţii Executivului au prezentat sindicatelor luni două proiecte privind salarizarea în sistemul
bugetar, care prevăd pentru anul 2011 majorarea salariilor cu procente cuprinse între 1 şi 20, potrivit Mediafax.

Preşedintele CNSRL Frăţia, Marius
Petcu, a declarat la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii că reprezentanţii Guvernului au prezentat un proiect de lege al salarizării pentru anul 2011 şi un proiect de lege cadru care "este o prelungire a Legii 330/2009".

Liderul CNSRL Frăţia a precizat că în legea-cadru nu mai sunt prevăzute salarii de merit, al treisprezecelea salariu sau prime de vacanţă, iar legea salarizării pentru 2011 propune variante de majorare a salariilor cu proporţii cuprinse între 1 şi 20%.

Potrivit lui Petcu, bugetarii care au venituri cuprinse între 600 şi 800 de lei ar putea beneficia de majorări salariale cu 20%, iar pentru cei care au venituri de peste 2.500 de lei majorarea propusă este de 1%.

Petcu a mai spus că în cadrul discuţiilor s-au luat în calcul două variante de majorare a salariilor, una care vizează creşteri mai mari pentru salariile mai mici şi o comprimare a grilei de salarizare, iar cea de a doua care prevede majorări mai importante pentru toţi bugetarii.

"Mişcarea sindicală încearcă să crească salariile mici, dar organizaţiile sindicale au şi membri cu salarii medii şi mari", a explicat Petcu, precizând că va înainta spre analiză cele două variante colegilor din federaţia sindicală.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a declarat că legea privind salarizarea din 2011 prin care sunt propuse majorările salariale se va aplica salariilor existente la 1 iulie 2010, care au fost reduse cu 25%.

Apostoiu a mai spus că în 2012 Executivul va elabora o nouă lege specială prin care să stabilească nivelul de creşteri salariale, care va fi stabilită în funcţie de ce se întâmplă în economie.

Vicepreşedintele Cartel Alfa a precizat că în acest moment ar opta mai degrabă pentru o majorare mai importantă a salariului minim pentru că acesta este legat şi de sectorul privat.

Preşedintele Bloculu Naţional Sindical, Dumitru Costin, a precizat că legea cadru propusă de Guvern va fixa ierarhiiile în sistemul bugetar, dar e greu de stabilit când vor fi atinse obiectivele propuse pentru că acest lucru depinde de cum evoluează economia.

Sindicaliştii au precizat că vor avea o nouă rundă de discuţie privind legile salarizării săptămâna viitoare. Discuţii pe tema salariului minim şi a legii salarizării unitare au avut loc şi vineri la Palatul Victoria.

Liderul BNS a spus atunci că premierul a discutat cu sindicaliştii despre posibile majorări salariale cu 10-15 la sută, în 2011, mai mult pentru cei cu venituri mici, precizând că, în prezent, o treime din populaţia activă, respectiv 1,5 milioane de angajaţi, primeşte salariul minim pe economie.

Proiectul legii pensiilor este considerat "prioritate de grad zero" pentru Guvern, a declarat vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur.

"S-a discutat proiectul legii pensiilor, prioritate de grad zero pentru noi, care urmează în următoarele 15 zile să intre în dezbaterea Parlamentului şi are ca scop corectarea deficitului la Bugetul Fondului de Pensii, acesta fiind de 13 miliarde de lei în 2011", a precizat Flutur.

El a arătat că cei din conducerea PDL au discutat şi despre legea cadru a salarizării, proiect care modifică Legea 330.

"Aici se are în vedere mai ales acel declaj de la 1 la 29 (raportul dintre salariul cel mai mic şi cel mai mare din sistemul bugetar, n.r.). Ştiţi că se discuta în Legea 330 de un raport de 1 la 12, proiectul pe care noi l-am discutat în coaliţie este pentru un raport de 1 la 15", a explicat Flutur.

El a precizat că legea cadru a salarizării are în vedere "câteva realităţi, încadrarea în masa salarială de 39 de miliarde de RON, pentru 2011, un deficit bugetar de 4,4% şi creştere economică între 1,5 şi 2% pentru anul viitor".

"De fapt, aici sunt două legi: legea cadru a salarizării şi legea specială pentru anul 2011, pentru că în fiecare an va fi o lege specială, în funcţie de resusele speciale pentru salarizarea bugetarilor", a spus Flutur.

El a arătat că "există reducerea
salariilor bugetarilor cu 25%" şi se intenţionează, în 2011, în funcţie de resurse, să se recupereze o parte din decalaj, "o parte din sumele care au fost dimininuate la salariaţi". El a mai arătat că procentul avut în vedere ar putea ajunge până la 20%.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, pe 5 august, la TVR, faptul că unii membri ai Guvernului s-au grăbit să anunţe, "când nici nu se terminaseră ecourile conferinţei de presă" în care FMI a prezentat mesajul de încredere la adresa măsurilor de austeritate din România, creşteri salariale în 2011.

"Nici nu se încheiaseră ecourile conferinţei de presă (a FMI, n.r.) şi deja aveam anunţuri ale membrilor Guvernului cum vor mări salariile în 2011", a spus Băsescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu