vineri, 16 iulie 2010

Ingropati in gunoaie

Romania ar trebui sa inchida azi 2297 de gropi de gunoi, din cele 3400 existente * Acestea nu respecta legislatia UE si functionarea lor ar atrage penalitati zilnice pentru stat de 200.000 euro Tara trebuie sa ramana fara doua treimi din gropile de gunoi, astazi fiind ultima zi cand acestea mai pot functiona legal. Dupa aceasta data, gropile ori se inchid, ori Romania intra in procedura de infringement, cu penalitati care pot ajunge la 200.000 de euro pe zi. Nici acum nu se stie cu exactitate cum se va proceda, Ministerul Mediului si Garda de Mediu avand pareri diferite. Oricum, tot cetateanul pagubeste, fie ca trebuie sa plateasca servicii de salubritate mai scumpe, fie ca va trebui sa alimenteze bugetul de stat pentru plata amenzilor comunitare.
Romania are 3400 de gropi de gunoi, din care, potrivit negocierilor de aderare la UE, pana astazi trebuiau inchise 2.297 de depozite, cele mai multe in mediul rural. Restul depozitelor ori sunt conforme, dar foarte putine, ori beneficiaza de perioada de tranzitie, dar pot functiona legal, cel mai tarziu pana in 2017. In prezent, sunt construite 25 de depozite conforme in 18 judete, la care se adauga alte sapte care sunt in curs de amenajare pentru deseuri municipale, din totalul de 65 prevazute in Planul National de Gestionare a Deseurilor. Legislativ, tara noastra s-a aliniat la normele comunitare referitoare la depozitele de deseuri, care trebuie sa respecte anumite standarde pentru a putea functiona. Nu mai sunt permise simplele gropi unde se descarcau gunoaiele, noile facilitati trebuind sa produca cat mai putina poluare. Potrivit legislatiei, gropile de gunoi se inchid locul lor fiind luat de un adevarat sistem
de colectare si depozitare a deseurilor. Gunoiul este strans si dus la o statie de transfer, unde, in principiu, ar trebui sa se mai faca o sortare a gunoiului, iar materialele refolosibile sa fie colectate. Restul gunoiului este compactat si dus la depozitele autorizate.
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) anunta, recent, ca intarzierile in realizarea noului sistem de colectare sunt cauzate, in principal, de divergentele in stabilirea locului in care urma sa se amplaseze depozitul de deseuri.
Razboi pe groapa
De fapt, populatia a fost impotriva amplasarii gropilor de gunoi oriunde, lucru de inteles. Nimeni nu vrea sa aiba o groapa de gunoi, oricat de ecologica ar fi, in preajma terenului pe care il detine pentru ca, automat, valoarea lui de piata scade. Cand, in ecuatie, intervin si "persoane impor­tante" care deruleaza afaceri imobiliare in zona respectiva, problema e si mai mare. A ramas antologic razboiul dus la Timisoara pentru amplasarea gropii de gunoi a orasului si care nu-si gasea locul la o distanta rezonabila de urbe tocmai din cauza impactului in afacerile imobiliare.
Nici varianta cu transpor­tarea gunoaielor la depozitele autorizate nu este mai facila. De exemplu, in Harghita trebuie construite doua depozite ecologice. Unul exista, si apartine unei firme private, iar la cel de-al doilea era o problema tot cu amplasamentul. Intre timp, decizia este de a inchide toate gropile, iar gunoiul din anumite localitati va trebui transportat in judetele vecine, Mures si Neamt. Acest lucru presupune tarife mai mari pentru serviciile de salubritate, neanuntate inca de catre autoritatile locale si operatori. Criza, dar mai ales toamna electorala taie avantul autoritatilor locale in a pune noi taxe pentru plimbarea gunoiului prin tara.
Debandada ministeriala
La Mediu este o deban­dada totala. Ca sa scape de orice raspundere, Ministe­rul a anuntat ca se va aplica legea, adica gropile de gunoi vor fi inchise, iar deseurile plimbate catre alte destinatii permise. "Gropile de gunoi se vor inchide pe 16 iulie, asa cum s-a stabilit in urma negocierilor de aderare", a declarat Dragos Nacuta, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului. Acestea nu vor fi inchise, dar nu vor mai avea voie sa primeasca alte cantitati de gunoaie. "In aceste conditii, deseurile vor trebui transpor­tate la cel mai apropiat depozit autorizat", a completat Nacuta.
Autoritatile locale raspund direct
de aplicarea acestor prevederi, dar banii de la UE, pentru proiectele de anvergura, vin prin Ministerul Mediului, care nu a prezentat oficial niciun fel de program de rezolvare a situatiei. Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului, s-a marginit in a anunta posibile sanctiuni pe infringement (n.r. - penalitate din partea UE in cazul in care nu se indeplinesc anumite angajamente luate la nivel de stat) de 200.000 de euro pe zi. Mai mult, vrea sa scoata banii de la autoritatile locale. Oricum s-ar pune problema, tot contribuabilii platesc pentru incapacitatea conducatorilor de a face ceea ce sunt obligati sa faca.
Topul durerii
Cea mai grea situatie se prefigureaza in judetul Bacau, unde toate depozitele municipale trebuie inchise astazi. In Alba, din 11 depozite trebuie sa ramana trei; Hunedoara va mai avea cinci depozite legale din 13 care mai au voie sa functioneze azi; Iasi ramane cu un depozit din patru; in Mehedinti, din cinci depozite se inchid patru; la Satu Mare se inchid doua din patru; Suceava va mai avea trei depozite din sapte; Timis ramane cu patru depozite din sapte, iar Vasluiul va mai avea un depozit din patru.
Reinventariere la 1 august
Pe de alta parte, Silvian Ionescu, seful Garzii Nationale de Mediu, a precizat ca gropile de gunoi nu se inchid, dar activitatea in domeniu se va axa pe preventie. "Gropile de gunoi nu se inchid, dar trebuie sa existe si bunavointa din partea autoritatilor locale ca au inceput sa faca ceva pentru alinierea la normele de mediu", a spus Ionescu. Garda de Mediu si-a stabilit deja un program care sa aiba ca finalitate functionarea in conditii legale si optime a sistemului de colectare a deseurilor. "Dupa 1 august vor face o reinventariere a gropilor de gunoi si vom stabili, impreuna cu autoritatile locale, planurile pentru indeplinirea obiectivelor", a spus Silvian Ionescu. El considera ca Romania nu va ajunge sa plateasca penalitati pentru ca se constata din partea Comisie Europene o clementa in cazul in care observa bunavointa din partea partenerilor de a rezolva problema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu