miercuri, 14 iulie 2010

Băsescu trimite noua lege ANI la Curtea Constituţională

Şeful statului motivează că Senatul este cel care a decis desfiinţarea comisiilor de cercetare a averii deşi, potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor ar fi trebuit să fie for decizional în cazul legii Agenţiei Naţionale de Integritate, potrivit Mediafax.

Textul legislativ a trecut printr-o lungă serie de modificări. Declarată neconstituţională de către CCR, legea a fost modificată de Parlament, dar a devenit chiar mai permisivă decât ceruse Curtea Constituţională. Preşedintele Traian Băsescu a refuzat promulgarea documentului
şi l-a trimis legislativului pentru reexaminare, cerând o serie de modificări. Deputaţii au adoptat textul într-o formă apropiată de cea cerută de şeful statului, dar senatorii au respins o mare parte din aceste cerinţe.

Conform actualei forme a legii, nu vor mai ajunge la cunoştinţa publicului suprafaţa terenului/casei, titularul bunului (demnitarul sau soţia acestuia), anul şi modul de dobândire a acestuia, anul constituirii conturilor bancare
, firmele la care demnitarul este acţionar, de la cine a împrumutat bani sau pe cine a creditat, câţi bani au fost încasaţi din activităţi didactice sau de consiliere, din închirierea unor bunuri ori din pensii. De asemenea, au fost desfiinţate comisiile de cercetare a averilor de pe lângă Curţile de Apel. În plus

, Parlamentul a ignorat cererea lui Băsescu de a se introduce în declaraţia de avere o rubrică în care demnitarii să specifice dacă ei sau familiile lor derulează contracte finanţate din bani publici.

Preşedintele a cerut reexaminarea legii, nemulţumit de faptul că parlamentarii au conceput un text prea "blând", dar Senatul nu a fost de acord cu modificările cerute de preşedinte. Senatorii din comisiile de specialitate au respins prelungirea termenului de un an până la trei ani pentru prescripţia verificărilor declaraţiei de avere, a datelor şi informaţiilor privind averea existentă, a modificărilor patrimoniale intervenite în perioada exercitării funcţiilor ori demnităţilor publice, precum şi efectuarea activităţii de analiză a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor. De asemenea, un alt punct din cererea de reexaminare respins a fost reînfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor.

După vot, preşedintele Băsescu a s-a declarat nemulţumit de noua formă a textului legislativ şi l-a acuzat pe şeful Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, Gyorgy Frunda, că a avut o poziţie împotriva intereselor României.

De altfel, reprezentanţi ai Comisiei Europene au anunţat că noua formă a legii nu îndeplineşte cerinţe-cheie stabilite de UE în ceea ce priveşte combaterea corupţiei.

Noua Lege ANI a fost votată pe 30 iunie 2010 de Senat, Cameră decizională. În urma votului, Agenţia Naţională de Integritate rămâne doar cu prerogativele de a sesiza ANAF sau Parchetul, după caz, cu raportul de analiză, dar nu şi comisiile de control al averilor care s-ar fi reînfiinţat pe lângă curţile de apel dacă s-ar fi acceptat solicitarea din cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu, aminteşte NewsIn.

Comisiile de cercetare a averilor, formate din doi judecători şi un procuror, ar fi avut competenţe ca, pe baza raportului de analiză al ANI, să înceapă controlul
averilor şi, în funcţie de ce ar fi rezultat în urma acestui control, să trimită mai departe cauza, instanţelor competente, inclusiv cerând confiscarea averilor.

Aceste comisii de control al averilor au fost înfiinţate prin Legea 115/1996, dar, după cum a explicat, în Senat, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, ele funcţionau pe lângă curţile de apel înainte de existenţa ANI, astfel că niciodată comisiile şi Agenţia nu au fost funcţionale în paralel.

Georgescu (ANI):Este o veste bună pentru noi

Conducerea ANI a salutat decizia şefului statului de a sesiza Curtea Constituţională (CC) în legătură cu modul în care Legea ANI, reexaminată, a fost adoptată, secretarul general al instituţiei, Horia Georgescu, declarând că demersul preşedintelui este "o veste bună".

"Legea ANI adoptată recent de Senat producea efecte iremediabile şi limita drastic activitatea de control eficient al averii, aşa că pentru noi ştirea despre demersul şefului statului este o veste bună", a spus Georgescu.

În opinia lui Georgescu, demersul preşedintelui este unul "perfect legitim", argumentul acestuia fiind acela invocat în urmă cu mai multe zile de deputatul PDL Daniel Buda, care a susţinut că problema comisiilor de cercetare a averilor este în competenţa de decizie a Camerei Deputaţilor şi nu a Senatului.

"Din punct de vedere procedural, sesizarea CC este un demers pe care preşedintele l-a folosit într-un mod legitim", a spus Georgescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu