marți, 13 iulie 2010

Senatorul Urban vrea să castreze chimic pedofilii. Deşi mai degrabă i-ar omorî

Senatorul PDL Iulian Urban vrea să iniţieze un proiect de lege privind castrarea chimică a pedofilililor. Deşi crede că "măsura ideală ar fi pedeapsa cu moartea aplicată imediat". Urban a cerut punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, care respinge voalat demersul. O parte din colegii parlamentari spun că e o prostie. Nici medicii nu par încântaţi de idee.

Pedelistul Iulian Urban le-a pus gând rău celor care agresează sexual copiii. Vrea să-i castreze chimic, deşi ar prefera să-i vadă executaţi imediat. Într-o postare pe blog, Urban spune că vrea să elaboreze un proiect de lege privind castrarea chimică a pedofililor, după modelul polonez. A chiar cerut Ministerului Justiţiei şi celui al Sănătăţii un punct de vedere pe acest subiect. Iar de la Justiţie chiar l-a şi primit.

Ministerul condus de Cătălin Predoiu nu apreciază ideea castrării pedofililor. Şi susţine că o asemenea decizie poate ridica probleme
din punctul de vedere al drepturilor omului. Mai mult, ministerul susţine că nu deţine informaţii asupra efectelor secundare pe care o asemenea măsură le are asupra corpului celor vizaţi şi nu poate garanta că aceste persoane nu vor recidiva ulterior.

Urban nu pare deloc încântat de reacţia celor de la Justiţie: “Poate că de aceea Polonia este unde este din punct de vedere economic şi noi nu, pentru că au curajul să adopte legi sau măsuri care nouă ni se par inumane....Păi pentru un pedofil, eu consider că singura pedeapsă umană în cazul de exemplu al violării unei fetiţe de 8 luni de zile, este castrarea chimică, pentru că măsura ideală ar fi pedeapsa cu moartea aplicată imediat”, scrie Urban pe blog
.

Iulian Urban pare să aibă şi susţinători. Deputatul PC Bogdan Ciucă e unul dintre ei. Nu însă şi în ceea ce priveşte pedeapsa cu moartea. Doar castrarea. “Cred că poate fi luată în discuţie o asemenea soluţie. Poate că şi din punct de vedere moral se justifică o asemenea soluţie. Eu personal nu sunt adeptul introducerii pedepsei cu moartea. Nu cred că noi putem decide asupra vieţii unui om. Cred într-un sistem
care să prevadă pedepse foarte dure, ar fi mult mai eficient”, a declarat acesta pentru REALITATEA.NET.

Liberala Alina Gorghiu îi transmite lui Urban că ideile sale par inspirate din practicile Evului Mediu: “Tortura a fost eradicată din Codul Penal de multă vreme şi este o practică care îşi găsea rostul în Evul Mediu, dar care acum nu mai intră în discuţie. Pedeapsa cu moartea se mai aplică doar în câteva stătuleţe din SUA. Cred că am făcut un progres în privinţa drepturilor omului şi că nu ne vom întoarce în urmă cu 100 de ani prin aşa ceva”.

Vicepreşedintelui Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor pesedistul Florin Iordache ideea lui Urban i se pare “o prostie”. “Mi se pare o prostie. Din punctul meu de vedere nu cred că e o măsură care să fie de aplicat în România anului 2010. Poţi înăspri pedepsele, poţi lua măsuri după ispăşirea pedepsei. Nu cred nici în pedeapsa cu moartea”, spune Iordache.

Nici fostul preşedinte al Comisiei Juridice din Senat, actualul consilier prezidenţial Kovacs Eckstein Peter nu agreează teza lui Urban. “Eu personal nu sunt adeptul unei astfel de soluţii inumane. Putem vorbi de pedepse mai mari sau de măsuri care pot reduce perspectiva unei recidive”, afirmă acesta.

Coleg de partid şi de Senat al lui Iulian Urban, vicepreşedintele Petru Filip s-a rezumat să comenteze într-un singur cuvânt iniţiativa acestuia: “Năstruşnică”.

Remus Cernea: Nimic nu justifică pedepse barbare

Activistul pentru drepturile omului Remus Cernea consideră propunerea lui Urban inacceptabilă. “Pedeapsa cu moartea nu se aplică nicăieri în UE şi de asemenea nu pot fi acceptate pedepse corporale. Scopul unei măsuri punitive din partea statului, indiferent de infracţiune, nu este răzbunarea. Sigur, sunt anumite fapte, crime, violuri, molestarea sexuală a unor minori care ne revoltă, dar aceste sentimente pe care le încercăm nu justifică pedepse barbare. În esenţă civilizaţia modernă a depăşit logica lui “ochi pentru ochi
şi dinte pentru dinte”.

Profesorul Beliş: E ultima chestie de care avem acum nevoie

Directorul Institutului de Medicină Legală, Vladimir Beliş, spune că legalizarea castrării pedofililor este unul din ultimele subiecte care ar trebui discutate în aceste momente. „Castrarea chimică are efecte adverse câteodată. Şi mai e şi aspectul psihologic pentru că nu e vorba doar despre impulsul sexual, ci şi de cel psihic. La noi cred că e ultimul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere în aceste momente. Opinia mea este încă departe de a fi formată pe acest subiect. Sunt efecte secundare: orice intervenţie asupra corpului uman produce efecte secundare. Mai e şi aspectul bio-etic. Trebuie făcute experimente....Polonezii sunt mai radicali”, a declarat pentru REALITATEA.NET, Beliş.

Cum e în Polonia

Legea privind castrarea celor care molestează minori a intrat în vigoare în urmă cu o lună în Polonia, fiind propusă de premierul Donald Tusk. Potrivit noilor prevederi, o persoană care violează un minor sub 15 ani sau un membru al familiei apropiate “poate fi supus, în mod obligatoriu, deciziei unui tribunal de a urma tratament farmaceutic sau psihiatric, pentru diminuarea pulsiunilor sexuale”. Conform presei internaţionale, violatorii şi pedofilii vor fi castraţi chimic abia după ce îşi ispăşesc pedeapsa cu închisoarea.

Parlamentul Coreeii de Sud a votat şi el la începutul acestui an o lege pe aceeaşi temă, prevederi similare fiind aplicabile şi în câteva state americane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu