vineri, 16 iulie 2010

Flagrant. Subsecretar de stat si sotia sa, judecator, si-au trecut bunuri diferite in declaratii

Gica Duta, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii pe probleme de paduri, si sotia sa Silvia Gabriela, judecator la Tribunalul Vrancea, au mentionat in declaratiile de avere completate anul acesta terenuri, case si alte bunuri in totala contradictie unul fata de celalalt. Este voba despre terenuri care apar in alte localitati, achizitionate la ani diferiti si unele dintre ele având suprafete neegale in cele doua declaratii depuse la 9 februarie, respectiv 7 mai.

♦ Cele mai flagrante inadvertente se regasesc la capitolul veniturilor realizate in ultimul an fiscal. In timp ce Gica Duta mentioneaza ca a realizat anul trecut venituri salariale de 21.000 de lei, iar sotia sa de 60.000 de lei, in declaratia Silviei Duta rezulta ca sotul a câstigat 51.000 de lei, iar ea, ca judecatoare, a realizat venituri salariale de 125.000 de lei. Aceste neconcordante evidente, mentionate in documente publice, pot intra sub incidenta art. 292 Cod penal privind falsul in declaratii.

♦ Fost angajat si conducator al Directiei Silvice Focsani, Gica Duta este proprietarul a 1.700 de hectare de padure in judetul Vrancea. Celor 298 de hectare mentionate in declaratia de avere se adauga 1.422,50 de hectare cu care a fost improprietarit saptamâna trecuta printr-o decizie a Judecatoriei Adjud, intr-un dosar cu materia “fond funciar” aflat pe rolul acestei instante. Subsecretarul de stat nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informatii.

EXPLICATIE FOTO. Gica Duta, contracandidatul Sorinei Placinta la parlamentare.
Noul ministru al tineretului, Sorina Placinta, a ajuns senator, fiind aleasa intr-o circumscriptie dificila pentru PD-L, in fieful lui Marian Oprisan. A obtinut mandatul la redistribuire, dupa ce s-a clasat abia a doua, la o diferenta de vreo 5.700 de voturi de primul plasat, pesedistul Gica Duta, suflându-i astfel acestuia locul de senator.

La data de 9 februarie 2009, Gica Duta, proaspat subsecretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), posteaza pe site-ul institutiei declaratia de avere si de interese. La data de 7 mai 2009, sotia acestuia, Silvia Gabriela Duta, judecator in cadrul Tribunalului Vrancea, posteaza, la rândul ei, declaratia de avere si de interese pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii. Continutul celor doua documente emise si semnate de membrii aceleiasi familii se bat cap in cap, constituind premisele savârsirii infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292 Cod penal. Intrebarea care ramâne de elucidat este: Care dintre cei doi soti se afla in culpa si cine a spus adevarul in momentul in care a completat declaratia de avere?

Trei sau patru terenuri si in ce an au fost achizitionate?
Astfel, potrivit declaratiei completate de subsecretarul de stat Gica Duta, acesta detine patru suprafete de teren, dupa cum urmeaza. Un teren forestier, in suprafata de 298 hectare, achizitionat in anul 2006 in comuna Corgita, având valoarea de impozitare de 200.000 lei. In declaratia completata de sotia sa judecatoare, terenul apare ca având suprafata de 290 hectare (cu 8 hectare mai putin) si a fost achizitionat in anul 2006 prin cumparare in comuna Tanasoaia (nu in Corgita, cum declara sotul). Valoarea de impozitare este evaluata tot la 200.000 lei.
Un al doilea teren care apare in declaratia de avere a sotului este o suprafata de 50 hectare de teren agricol achizitionata in 2007 in comuna Tanasoaia, având o valoare de impozitare de 40.000 lei. In declaratia de avere a sotiei, acest teren nu apare.
Al treilea teren mentionat in declaratia semnata de Gica Duta se refera la un teren agricol, in suprafata de un hectar, achizitionat in anul 1992, in localitatea Focsani, cu o valoare de impozitare de 4.000 lei. In declaratia Silviei Gabriela Duta, acest teren apare ca fiind achizitionat in anul 2002 in comuna Cimpineanca, având aceeasi valoare de impozitare.
In fine, dar nu si in cele din urma, un al patrulea teren mentionat de Gica Duta face referire la o suprafata de 8 hectare de teren agricol, achizitionat de subsecretarul de stat impreuna cu copiii, in anul 2007, in comuna Gura Calitei, având o valoare de impozitare de 6.000 lei. In declaratia Silviei Duta, acest teren si-a modificat substantial suprafata, judecatoarea mentionând ca se intinde pe 0,8 hectare de teren si, din agricol s-a transformat in intravilan. Judecatoarea sustine ca acest teren se afla doar in proprietatea sotului, nu si a copiilor, cum a mentionat Gica Duta. Singurele date care coincid in legatura cu acest aspect in cele doua declaratii de avere sunt anul achizitiei – 2002 -, localitatea – Gura Calitei – si valoarea de impozitare.

Cât de mari sunt casele si de când apartin familiei
?
La capitolul “2” din formularul declaratiei de avere, privind cladirile aflate in proprietate, gasim alte inadvertente flagrante. Astfel, sotul Gica Duta declara ca detine un apartament in Focsani, cumparat in anul 1992, in suprafata de 70 m.p., având o valoare de impozitare de 50.000 lei. Sotia Silvia Gabriela Duta spune ca acest apartament a fost achizitionat in anul 1990 si ca are o suprafata de 57 m.p.
Subsecretarul de stat mentioneaza ca detine o casa
de locuit in Focsani, in suprafata de 120 m.p., achizitionata in anul 1996, având o valoare de impozitare de 200.000 lei. Sotia sa declara ca aceasta casa are suprafata de 250 m.p. si ca a fost achizitionata in anul 1994.
Mai departe, Gica Duta mentioneaza ca are in proprietate un apartament in Bucuresti
, in suprafata de 61 m.p., achizitionat in anul 1997, la o valoare de impozitare de 50.000 lei. Sotia sa, Silvia, precizeaza ca acest apartament din Capitala a fost achizitionat in anul 1990 si ca are o suprafata de 76 m.p., in timp ce valoarea de impozitare a locuintei se ridica la 62.000 lei. La finalul acestei rubrici, subsecretarul de stat in MAPDR mentioneaza detinerea in proprietate a unei case de vacanta in comuna Gura Calitei, in suprafata de 110 m.p., pe care a achizitionat-o in anul 1992 si care are o valoare de impozitare de 100.000 lei. In acest timp, sotia sa declara ca aceasta casa de vacanta are suprafata de 200 m.p., ca a fost achizitionata in anul 1987 si ca are o valoare de impozitare de 50.000 lei.

Probleme cu termenul de rambursare a creditului
Nici la capitolele “bunuri mobile” si “datorii” cei doi soti Duta nu au reusit sa se puna de acord in momentul in care au completat declaratiile de avere. Astfel, Gica Duta precizeaza ca detine in proprietate un autoturism Dacia 1310, fabricat in anul 2004, pe care l-a dobândit prin cumparare. La acesta se adauga o remorca auto, fabricata in anul 2000, de asemenea cumparata. Ei bine, sotia sa, judecatoarea Silvia Gabriela Duta mentioneaza in declaratia de avere postata pe site-ul CSM, la data de 7 mai 2009, ca familia detine un autoturism Dacia, fabricat in anul 2002. Remorca nu apare in declaratia de avere a judecatoarei.
La capitoul “datorii”, ambii soti mentioneaza ca a fost contractat un credit la Banca Transilvania, sucursala Focsani. Valoarea este aceeasi, in ambele documente, respectiv 70.000 de euro. De aici incep insa inadvertentele. Astfel, Gica Duta sustine ca a contractat acest credit in anul 2006, având termenul scadent in anul 2036. Sotia sa sustine insa ca acest credit a fost contractat in anul 2006, având termen scadent cinci ani mai devreme, respectiv in anul 2031.

Nici unul din ei nu stie cât a câstigat sotul
Daca pâna acum, cele prezentate mai sus constituie inadvertente posibile din punct de vedere logic, existând prezumtia ca fie sotul, fie sotia nu si-au amintit la momentul completarii declaratiilor de avere suprafetele terenurilor si imobilelor detinute, anii in care au fost achizitionate, valorile lor de impozitare sau… localitatea unde se afla, la capitolul “venituri ale declarantului si membrilor sai de familie, realizate in ultimul an fiscal incheiat (potrivit art. 41 din Legea nr. 571/2007 – Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare)”, lucrurile sunt cu adevarat flagrante si incredibile.
Astfel, actualul subsecretar de stat in MAPDR declara ca in anul fiscal precedent a câstigat, in calitate de director inginer silvic in cadrul Directiei Silvice Focsani, venituri salariale in valoare de 21.000 lei. Sotia sa isi aminteste, insa, cu totul altceva in declaratia postata pe site-ul CSM, declarând ca sotul sau a câstigat, anul trecut, de la Directia Silvica Focsani, salarii totale in valoare de 51.430 lei. Gica Duta sustine ca sotia sa a incasat in anul fiscal precedent, in calitate de judecator la Tribunalul Vrancea, venituri salariale in valoare totala de 60.000 lei. Aceasta intra in totala contradictie cu ceea ce declara sotia, care sustine ca a realizat venituri salariale ca judecator in valoare totala de 125.167 lei (mai mult decât dublu).
Subsecretarul de stat mai mentioneaza, in finalul declaratiei de avere postate, la data de 9 februarie, pe site-ul Ministerului Agriculturii, faptul ca fiul sau, Catalin Constantin Duta, a realizat venituri concretizate in onorarii ca avocat in Baroul Vrancea de 40.000 lei. Sotia sa sustine insa ca fiul avocat a câstigat onorarii de 30.000 lei.
Aceste inadvertente, pe care ziarul “Gardianul” le pune la dispozitia Agentiei Nationale de Integritate si oricarei alte institutii abilitate sa efectueze cercetari in acest sens, pot constitui premisele savârsirii infractiunii de fals in declaratii, fapta prevazuta si pedepsita de art. 192 Cod penal. Acest articol arata ca “declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145, în vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda”.

Demnitarul a fost improprietarit, saptamâna trecuta, cu 1.422 hectare de padure in Vrancea
Subsecretarul de stat Gica Duta are o adevarata aplecare spre zona forestiera. Acest lucru este demonstrat si de trecutul sau profesional in domeniul silvic, precum si de proprietatile forestiere pe care le detine in judetul Vrancea. Potrivit declaratiei de avere, Gica Duta detine 198 hectare de padure, asa cum am aratat mai sus. El a declarat presei ca le-a achizitionat printr-un credit bancar. Numai ca oficialul Ministerului Agriculturii este proaspatul proprietar al unei suprafete de 1422,50 hectare de padure. El a intrat in posesia acestei adevarate mosii pe data de 10 iulie 2009, când Judecatoria Adjud a dat solutie in dosarul cu numarul 832/173/2009, inregistrat la data de 15 aprilie 2009 (dupa ce Gica Duta a fost uns subsecretar de stat), având ca obiect “fondul funciar”. Partile prezente in acest proces au fost Denisa Ileana Cristofil, in calitate de petent, Comisia Locala de Aplicare a Legii Fondului Funciar – Primaria Tanasoaia, in calitate de intimat, Comisia Judeteana de Aplicare a Legii Fondului Funciar – Prefectura Vrancea, in calitate de intimat, si… Gica Duta in calitate de petent. La data de 10.07.2009, instanta admite in parte plângerea la fond funciar, anuleaza o hotarâre, cu numarul 14/07.02.2008 a Comisiei Judetene de Aplicare a Legii Fondului Funciar Vrancea si dispune sa fie reconstituit, pe numele
petentului Gica Duta, dreptul de proprietate pentru suprafata totala de 1422,50 hectare teren padure, 434,71 hectare pe vechiul amplasament si 987,79 hectare padure pe un alt amplasament liber situat pe raza administrativa a Ocolului Silvic Adjud.
Actualul subsecretar de stat in Ministerul Agriculturii, care se ocupa de paduri, a activat, potrivit CV-ului depus la Minister, ca inginer fond forestier in cadrul Ocolului Silvic Dumitresti – Inspectoratul Silvic Judetean Vrancea (in perioada 1979 – 1983), ca Sef Inspectie Fond Forestier, Paza si Protectia Padurilor din cadrul Inspectoratului Silvic Judetean Vrancea (in perioada 1983-1990), ca sef de ocol la Ocolul Silvic Focsani din cadrul Directiei Silvice Focsani (in perioada 1990 – 2001), ca director al Directiei Silvice Focsani – care cuprinde judetele Vrancea si Galati – (in perioada 2001-2005), ca inginer principal la Ocolul Silvic Gugesti din cadrul Directiei Silvice Focsani (in perioada 2005 – 2007), si ca inginer principal la Ocolul Silvic Focsani din cadrul Directiei Silvice Focsani (in perioada 2007-2009).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu