marți, 13 iulie 2010

Sondaj. Basescu si Guvernul ies murati din inundatii: s-au miscat lent si au comunicat foarte prost

Majoritatea coplesitoare a romanilor se declara pentru asigurarea locuintelor. Atunci cand vine vorba de bani, cei mai multi ar plati doar pana în 100 de lei, arata un sondaj IRES. Dumnezeu este printre vinovatii pentru inundatiile repetate, dar Guvernul e campion.



Daca nu ar fi stat sa citeasca doua zile Codurile de procedura Civil si Penal în primele zile ale inundatilor, poate ca presedintele Traian Basescu ar fi iesit ceva mai bine în sondaje. Sau daca ar fi lasat o impresie mai buna acolo. Cel putin asa arata o cercetare realizata de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) în perioada 6-8 iulie.



Conform studiului, 55% dintre romani au o parere proasta si foarte proasta despre vizitele lui Basescu în localitatile inundate, în timp ce o parere pozitiva au doar 38% dintre respondenti. Totusi, majoritatea romanilor - 67% - cred ca presedintele a facut bine ca s-a dus la sinistrati.



Potrivit cercetarii, autoritatile locale si centrale s-au miscat cu întarziere: 70% cred ca reactia autoritatilor locale a fost lenta, în timp ce contrariul e afirmat de 22%. Autoritatile centrale stau si mai prost – 76% spun ca acestea au facut-o cu tardiv, 16% cred ca acestea au fost prompte. Ce-i drept, atunci cand s-a miscat Guvernul, a facut-o bine, cred aproape jumatate dintre locuitori, fata de 42%, care afirma contrariul. De comunicat a facut-o, însa, prost – 66%, fata de 31% care spun ca Executivul s-a miscat bine.



Conform aceluiasi studiu, 84% dintre romani si-ar asigura locuinta, daca legea le-ar impune acest lucru, fata de 13% care se declara "împotriva". Cei mai multi dintre cei care sunt adeptii asigurarilor spun ca ar da pana într-un milion de lei vechi pentru asa ceva. De altfel, 93% afirma ca asigurarea locuintelor este un lucru necesar.



Cand vine vorba de vinovatii pentru inundatiile repetate, Guvernul iese primul – 24%, autoritatile locale sunt pe locul secund – 21%, iar Dumnezeu prinde si el podiumul – 19%.



Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1356 de indivizi, marja de eroare fiind de +- 2,7%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu