vineri, 16 iulie 2010

Angajatii din puscarii cer demisia conducerii si a ministrului de justitie

Peste o mie de angajati de la închisori din toata tara, îmbracati în uniforme, au pichetat, ieri, sediul Ministerului Justitiei, cerand demisia lui Catalin Predoiu, a conducerii ANP si plata unor sporuri. Secretarul de stat Radu Constantin Ragea sustine ca situatia nu este chiar asa de rea cum este perceputa. Salariile in cadrul „Corpului ofiterilor” se situeaza intre un maxim net lunar de 9.000 de lei si un minim net lunar de 1.983 de lei, iar în cadrul „Corpului agentilor”, intre un maxim net lunar de 4.000 de lei si un minim net lunar de 1.644 de lei. Secretarul de stat a spus ca protestul a fost organizat de angajatii din ANP care nu muncesc. Reprezentantii protestatarilor sunt asteptati, luni, la o intalnire cu ministrul justitiei, Catalin Predoiu.

Actiunile de protest declansate in toata tara de catre angajatii din sistemul penitenciar din Romania
pe 30 iunie au culminat, ieri, cu un miting de protest in fata Ministerului Justitiei. Acesta a fost organizat de Sindicatul National al Lucratorilor din Penitenciare si Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, iar sindicalistii au venit cu autocare din toata tara. Gardienii, al caror sindicat este afiliat Blocului National Sindical, au avut pancarte cu mesaje pe care se putea citi institutia în care lucreaza, dar si sloganuri împotriva conducerii Administratiei Nationale a Penitenciarelor sau a Ministerului Justitiei, cerând si demisia secretarului de stat în Ministerul Justitiei, Radu Ragea. Protestatarii au strigat “Hotii!”, “Demisia!”, majoritatea având fluiere, iar câtiva dintre ei si portavoce. Uitându-se spre etajele superioare ale ministerului, ei au scandat “La puscarie!”. Protestul a fost supravegheat de un dispozitiv format din câteva zeci de jandarmi. Potrivit unui comunicat comun remis de Sindicatul National al Lucratorilor din Penitenciare si Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, protestatarii au înaintat o petitie ministrului justitiei, Catalin Predoiu, prin care ii solicita ministrului implicare în rezolvarea problemelor lor. Angajatii din penitenciare cer suplimentarea bugetulului ANP cu suma necesara asigurarii functionarii în conditii de siguranta si finantarea unui program de investitii în infrastructura si logistica. “ANP are nevoie de 112 milioane de lei pentru a supravietui în acest an. În 2009, bugetul ANP a fost la 85% fata de 2008 si la 55,7% fata de necesar. Investitiile în sistemul
penitenciar s-au redus cu 84%. Aceasta situatie trebuie sa înceteze”, sustin protestatarii în petitie. Acestia semnaleaza ca în bugetul MJLC sunt bani care nu vor fi necheltuiti - 125 milioane de lei - si cer redirectionarea acestor sume pentru plata facturilor penitenciarelor si a drepturilor salariale. Sindicalistii reclama si “incompetenta” conducerii sistemului penitenciar. Ei acuza ANP ca a promovat, fara sa accepte consultarea si fara sa faca un studiu de impact anterior, o serie de decizii care au triplat unele categorii de cheltuieli bugetare, iar alte doua masuri - reorganizarea statelor de functii si modificarea programului de lucru pentru personalul operativ - sunt promovate în aceeasi maniera. “Este momentul sa recunoasteti ca nu ati stiut sa va alegeti colaboratorii si sa luati o decizie libera de influente politice si de compromisuri. Radu Ragea a împins sistemul penitenciar în haos, iar conducerea ANP demonstreaza ca nu are minimele abilitati manageriale. Având în vedere incompetenta demonstrata, precum si lipsa de transparenta în actul managerial cerem demiterea lui Radu Ragea, subsecretar de stat în MJLC - coordonatorul activitatii sistemului penitenciar si a întregii conduceri a ANP”, se mai solicita în petitie. Sindicalistii mai sustin ca, de când au fost initiate protestele, nu au fost invitati la dialog, dar ca, în schimb, “au fost emise comunicate de presa agresive, s-au întocmit sesizari penale liderilor, au fost date alarme abuzive”. “Având în vedere actiunile de intimidare a liderilor de sindicat prin intermediul Directiei de Prevenire a Criminalitatii si Terorismului, cerem desfiintarea acestui cvasiserviciu secret”, mai cer sindicalistii.

„Nemultumiti sunt cei care nu vor sa munceasca“
Pe de alta parte, Administratia Nationala a Penitenciarelor sustine ca Acordul Colectiv - una din revendicarile principale la declansarea conflictului de munca de catre angajatii din sistem - a fost semnat în 26 iunie de organizatiile sindicale, astfel ca protestul organizat miercuri nu are fundament obiectiv.
În timpul actiunii de protest, la Ministerul Justitiei a avut loc o conferinta de presa în cadrul careia directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Ioan Bala, a declarat ca unul dintre motivele ascunse pentru care protesteaza angajatii ANP ar fi legat de zvonul ca s-ar face disponibilizari în sistem. Ioan Bala a explicat ca, în cadrul reformelor sistemului din ANP, nici un angajat nu va fi disponibilizat, dar ca vor fi situatii în care vor fi facute transferuri la unitati unde exista deficit de personal.
Subsecretarul de stat în Ministerul Justitiei, Radu Constantin Ragea, a declarat ca angajatii din ANP care protesteaza sunt cei care nu muncesc. “Evident ca sunt nemultumiti, dar nemultumiti sunt cei care nu vor sa munceasca”, a spus Ragea. El a adaugat ca situatia din sistemul penitenciar nu este atât de rea precum este perceputa. Conform datelor prezentate catre presa de seful ANP, salariile in cadrul „Corpului ofiterilor” se situeaza intre un venit maxim net lunar de 9.000 de lei si un minim net lunar de 1.983 de lei, iar în cadrul „Corpului agentilor”, intre un maxim net lunar de 4.000 de lei si un minim net lunar de 1.644 de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu