vineri, 16 iulie 2010

Operaţiune fără precedent a DIICOT. Peste 60 de percheziţii au avut loc în Maramureş şi alte judeţe pentru furt de utilaje mari

Operaţiune fără precedent a procurorilor DIICOT. Peste 600 de forţe de ordine au participat în această dimineaţă la 60 de descinderi simultane în mai multe judeţe ale ţării. DIICOT caută mai mulţi membri ai unei reţele de crimă organizată, care furau din străinătate utilaje de mari dimensiuni, le aduceau în ţară cu acte false şi le închiriau sau vindeau la preţuri sub evaluate.

"Operaţiunile au început la ora 6 în această dimineaţă. S-au efectuat descinderi în cinci judeţe: Maramureş, Cluj, Vâlcea, Arad şi Timiş. Persoanele găsite la domiciliu vor fi duse la Parchet. Capetele de acuzare vor fi făcute publice de către Parchet. Este o reţea de crimă organizată care acţiona atât în străinătate, cât şi în ţară", a declarat, la Realitatea TV, Florin Hulea, locotenent în Brigada Specială de Jandarmerie.

Hoţii furau buldozere şi macarale din străinătate, din Belgia şi Franţa, şi le aduceau în ţară. Utilajele industriale erau trecute graniţa, pe trailere, cu acte false, fără a fi dezmembrate. Utilajele erau ascunse în pădurile din Maramureş, dar şi pe şantiere.

"Vorbim de macarale sau buldozere ale căror valoare depăşeşte sigur un milion de euro. Borşa era locul unde erau ascunse, în restul judeţelor noi le căutăm pe cele care au fost vândute deja", au mai spus anchetatorii.

Patru elicoptere ale Ministerului de Interne au survolat zona în care se presupune că se află utilajele. De asemenea, ofiţerii DIICOT caută 15 suspecţi care ar fi furat utilajele.

Procurorii DIICOT lucrează la acest caz din luna martie.

"Se lucrează la acest caz din luna martie. Se preconizează peste 60 de percheziţii în colaborare cu autorităţile din Belgia şi din Franţa. Cazul este sub coordonarea directă a DIICOT", a declarat Liviu Mălureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere.

"Din martie până în prezent au fost depistate 20 de utilaje. La domiciile suspecţilor au fost descoperite mai multe sume de bani, a căror provenienţă urmează a fi identificată", a declarat Fabian Bădilă, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră. Acesta a precizat că este vorba despre "o reţea monitorizată de Poliţia de Frontieră împreună cu membrii DIICOT.

"La controlul de la intrarea în ţară se verifică documentele mijloacelor de transport
. Utilajele erau monitorizate până la depozitarea lor. O parte dintre acestea au fost descoperite la diverse
domicilii, şi urmau să fie închiriate sau vândute, a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră.

Până la această oră 24 de persoane au fost arestate în Maramureş şi alte patru în diferite judeţe. Acestea vor fi duse cu elicopterele MAI în Baia
Mare pentru audieri, anchetatorii găsind, în urma descinderilor din această dimineaţă, sute de mii de euro şi arme.

Valoarea totală a utilajelor identificate până în acest moment este de aproximativ 1,5 milioane de euro. Preţul unui utilaj se ridica la sume cuprinse între 50.000 - 100.000 euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu